Llorenç Tous. Biblista i amic dels pobres


Dimecres, 2 d'octubre de 2019, a l'auditori del Centre de Cultura de sa Nostra, a Ciutat, presentam aquest llibre sobre "Llorenç Tous. Biblista i amic dels pobres", davant d'una gent a la qual he volgut adreçar unes paraules, com a autor:


AGRAÏMENTS

-Agraït profundament a la vostra presència nombrosa i variada; a qui n'ha fet difusió a través de les xarxes o dels mitjans de comunicació; com també als que tenien ganes de venir i ens han fet a saber que no han pogut. Tant si surten esmentades al llibre, com si no.

Senyal evident de la valoració positiva que en feis, d'una figura com la del molt il·lustre canonge lectoral de la seu catedral basílica de Mallorca, mossèn Llorenç Tous Massanet, qui, sense deixar-ne la condició, s'aboca a viure i compartir l'existència amb els sectors més marginats de la societat mallorquina, aportant-hi allò que jo definesc com «els 7 signes sagramentals llorencins»

1. Viure a la barriada més pobra de Palma, es Jonquet, aixecant-hi miniresidència per a gent vella.
2. Atendre la població gitana, sobretot la infantil que no va a escola.
3. Fer suport a la població reclosa dins la presó de Ciutat.
4. Donar aixopluc a la gent malalta terminal de la sida.
5. Ajudar la gent drogoaddicta i toxicòmana.
6. Fer arribar ajuts econòmics a poblacions del que anomenam tercer món, Àfrica, Amèrica Llatina, Àsia, etc.
7. Impulsar la iniciativa solidària de Mallorca Sense Fam.

- Agraït a l'editor Lleonard Muntaner, qui em convida a engrescar-me en la tasca d'elaborar un llibre biogràfic sobre el bon amic, antic professor meu de Sagrada Escriptura, i company de lluites pastorals i socials durant dècades seguides, mossèn Llorenç Tous.


- Agraït a la bona amiga Carme Vidal qui no posa cap emperò, sinó que s'hi afanya amb delit quan li deman que me'n faci la presentació pública. Ens il·lustra molt bé, sobre una temàtica que s'hi relaciona i que domina a la perfecció, com a bona historiadora.

- Agraït al bon amic Llorenç Tous Massanet que té la gosadia i l'atreviment de posar a les meves mans una cosa tan delicada com és ara la seva pròpia biografia octogenària. Gràcies, bon amic meu.


- Agraït al bisbe de Mallorca, monsenyor Sebastià Taltavull i Anglada, qui ahir mateix ens comunica pel mòbil el seu desig de fer-se present aquí avui, i la seva impossibilitat d'acudir-hi, per un viatge que ha hagut de realitzar a Roma on s'ha de retrobar amb el papa Francesc.

Em donen quinze minuts per parlar sobre dos aspectes que reflecteix aquest llibre, referits a la figura i l'obra del bon amic gabellí, Llorenç Tous Massanet:

A) LA PERSONALITAT HUMANA D'EN LLORENÇ TOUS


1. Home de paraula fàcil que li surt a borbolls, sense cap casta d'interrupció és capaç d'explicar-se durant hores i més hores seguides, sense passar per alt cap dels detalls que se li ocorren. En duu tantes dins el cap i les ha païdes i raonades tant que li vessen a les totes.

2. De memòria extraordinàriament prodigiosa, no necessita cap paper a l'hora de mantenir una conversa perllongada durant hores i més hores seguides, referint-se a qualsevol etapa de la seva vida octogenària.

3. Amarat d'una espiritualitat bíblica tan profundament arrelada en la seva memòria i el seu cor, alhora que destil·la aromes del misticisme més excels, també aconsegueix d'endinsar-se en allò que esdevé el més profund de la realitat humana més crua, dura i marginada.

4. Eclesiàstic sense cap casta de subterfugi que en dissimuli la condició de clergue, es mostra ben conscient de pertànyer a l'Església catòlica romana, una comunitat de creients que s'estima tan a fons que manté la capacitat de criticar-la profundament i sense  embuts.

5. Persona que valora moltíssim l'amistat humana, fins al punt d'afanyar-se a mantenir-la viva durant dècades i més dècades seguides, amb el desig profund que perduri fins a la mort.

6. Home sotmès a dubtes i pors, se'l veu en més d'una ocasió trasbalsat per allò que ha de viure i patir, al seu àmbit d'actuació pública més proper i en el seu món particular més íntim.

B) L'ACTUACIÓ PÚBLICA D'EN LLORENÇ TOUS


1. Com a canonge de la seu catedral de Mallorca, és una de les persones que contribueix més activament a la modernització i actualització de les tasques catedralícies encomanades al Capítol: tant pel que fa a la utilització de la llengua catalana, pròpia de l'illa de Mallorca, des que el Concili Vaticà II promou i impulsa l'ús de les llengües vernacles en substitució del llatí, com pel que fa referència a les explicacions bíbliques que s'hi difonen, i també pel que té a veure amb el patrimoni històric i artístic que s'hi conté.

2. Com a activista social, esdevé un dels elements més actius i representatius dins el Moviment Veïnal, membre actiu d'una associació tan lluitadora com la del Jonquet, adscrita a la Federació d'Associacions de Veïns de Palma. Promotor del Grup d'Educadors de Carrer -GREC- abocat a l'atenció més acurada a la infància i joventut més aperduada de Ciutat. Pilar fonamental en la creació de SILOÉ, entitat dedicada a acollir i atendre malalts terminals de sida. Col·laborador fervent de ZAQUEU, una iniciativa sorgida a Palma amb la finalitat d'atendre persones toxicòmanes. Impulsor de la iniciativa solidària MALLORCA SENSE FAM, amb la tasca de fer arribar menjar a qui no en té. I, sobretot, un dels elements més significatius a l'àmbit de la PRESÓ de Mallorca, impulsant-hi una Pastoral Penitenciària molt més acostada als presos. Sense oblidar la seva col·laboració intensa amb iniciatives solidàries encaminades a atendre necessitats concretes a l'àmbit d'allò que se'n diu el TERCER MÓN, pràcticament a tots els continents.

3. Com a creient cristià, amador i practicant de l'esperit bíblic, sempre i pertot arreu en Llorenç es mostra fervent i entusiasta missatger de la resurrecció de Jesús de Natzaret, en qui té depositades les seves esperances, els seus amors, les seves creences.


M'alegra ben molt veure'l i tractar-lo de prop, com un fervent creient en la resurrecció de Jesús. No únicament perquè al·ludeix a temps passats, sinó sobretot perquè esdevé capaç de fer ressuscitar avui dia, és a dir, de donar vida nova a una setena de criatures terrenals «sagramentals», d'aquelles que marquen època: GREC, ANCIANS, PRESÓ, ZAQUEU, SILOÉ, TERCER MÓN, MALLORCA SENSE FAM.


Sense Llorenç Tous, el més probable i segur és que res de tot això avui no existiria a Mallorca. 

Moltes gràcies, bon amic Llorenç, per la teva aportació tan sucosa a la història més vital del nostre poble mallorquí. Que Déu t'ho pag, així com et mereixes: Ell qui en sap, que pot i que, sens dubte, també vol.

M'agradaria acabar la meva intervenció podent dir-vos que DISSABTE, 5 D'OCTUBRE A LES 11 DEL MATÍ, estau tots convidats a assistir al Primer Vermut dels Primers Dissabtes a Marginàlia que manté programat Jaume Santandreu al taller de Marginàlia obert al polígon de can Valero. És a les 11 del matí.

Ell convida a pa amb sobrassada. Nosaltres, Els Caminants-Amics del Seminari, hi col·laboram fent-hi música, d'aquella que cantàvem als anys 60/70.
Vos hi esperam a tots!



Comentaris

  1. Em sap molt greu no haver assistit pels meus 89 anys. DESIG MOLT LLEGIR.TE...

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada