Cil Buele elabora llibre sobre mossèn Llorenç Tous


Llibre sobre mossèn Llorenç Tous (1): algunes dades biogràfiques

Llorenç Tous signant un llibre seu
Gairebé dos mesos després d'haver-me arribat a les mans les galerades d'aquest llibre meu, per motius de campanyes electorals perllongades dins les quals acostum a romandre capficat, no em puc posar a revisar-les i fer-hi observacions, fins l'endemà mateix de la jornada pluri-electoral del 26 de maig de 2019.

Aleshores m'adon que, editat per Lleonard Muntaner, i portant el núm. 27 de la Col·lecció En Diàleg, el llibre s'inicia amb un pròleg signat pel mateix Llorenç Tous.

Llorenç Tous Massanet, neix a Capdepera el 23 de desembre de 1933, fill de Bartomeu Tous «Col·lecte» i d'Elionor Massanet «Saletes», casats per l'església el dia de santa Apol·lònia, el 9 de febrer de 1929. 

Fa la Primera Comunió el 3 d'abril de 1941. Ingressa al Seminari diocesà de Mallorca l'any 1944. S'ordena de diaca al monestir de les Carmelites de la Rambla de Palma poc abans d'anar-se'n cap a Roma. 

El 18 d'octubre de 1956 se n'hi va a estudiar i es matricula a la Facultat de Teologia de la Pontifícia Universitat Gregoriana amb el núm. 11.233. És ordenat sacerdot a Roma el 19 de març de 1957. Diu la Primera Missa a Capdepera l'estiu de 1957. Llicenciat en Teologia pel juny de 1958, es matricula a l'Institut Bíblic amb el núm. 2.424 el 31 d'octubre següent. Hi torna quatre vegades, a fer-hi els cursos de doctorat l'any 1968, i s'hi doctora. L'estiu de 1960 el bisbe Jesús Enciso l'envia a la Casa de Santiago, a Jerusalem, per ampliar els estudis a l'Escola Bíblica dels Pares Dominics. 

El 23 de desembre de 1961 guanya les oposicions de canonge de la Seu Catedral de Mallorca, el mateix dia que compleix vint-i-set anys d'edat. Desset anys després, l'any 1979, a petició insistent seva, és nomenat vicari de la parròquia de Sant Magí pel bisbe Teodor Úbeda. Resideix amb sa mare i treballa al barri del Jonquet durant catorze anys seguits. 

El Divendres Sant de l'any 1980 es presenta per primera vegada a la presó de Palma, on treballa en pastoral penitenciària més de trenta anys seguits. Rep el nomenament episcopal com a responsable de la Pastoral Penitenciària el 14 de juliol de 1987. 

Quatre mesos després, el 21 de novembre de 1987, esdevé un dels signants de l'acta fundacional del GREC, el Grup d'Educadors de Carrer i Treball amb Menors, que mira d'atendre adequadament sectors de població juvenil en situació de risc, dificultat i conflicte social. 

El 8 de setembre de 1994, dia de la Marededéu dels Missatges, inaugura el primer Siloé al barri del Jonquet i posteriorment compren un solar i una casa a Santa Eugènia, per destinar-ho a l'acolliment de persones malaltes en perill de morir, al Pinar del Senyor. El 14 de juny de 1996, de mans de la reina Sofia rep la Creu de Plata de l'Orde Civil de la Solidaritat Social. 

L'any 1997 s'atansa a la iniciativa social fundada per Paco Sans i que porta el nom de Zaqueu, encaminada a atendre drogoaddictes i marginats profunds que corren pels carrers de Ciutat sense un aixopluc. El 28 de febrer de 2001 el president Francesc Antich li atorga el Premi Ramon Llull. 

A l'edat de 75 anys, el 14 d'octubre de 2004, es jubila de professor del Centre d'Estudis Teològics de Mallorca (CETEM), hores d'ara anomenat Institut Superior de Ciències Religioses (ISUCIR), on ha impartit classes durant dècades. 

A la mort de sa mare l'any 2007, pren la decisió d'anar-se'n a viure a terres de Castella, un poblet de Valladolid que s'anomena Ceinos de Campos, on continua residint hores d'ara... 

De tant en tant torna a Mallorca a canviar d'aires o fer alguna conferència o dirigir algun curs de Sagrada Escriptura, com és el cas d'aquell estiu de 2017, quan, a la residència sacerdotal de sant Pere i sant Bernat, duim a terme l'enregistrament d'unes notes que em serveixen de base per a l'elaboració d'aquest llibre... acabat d'enfornar aquesta mateixa setmana a l'editorial Lleonard Muntaner...

Em queda dins la memòria allò que m'hi esmenta de bon començament: essent un infant, abans d'entrar al Seminari, Llorenç Tous passa molt de gust de llegir i d'estudiar llatí, d'anar a classes de francès o de música, d'assistir a la parròquia i fer-hi d'escolanet cantador, d'aprendre solfa... Fins al punt que arriba a obtenir a la seva vila natal de Capdepera el premi de millor alumne a final de curs...

Com es podrà destriar amb la lectura d'aquest llibre, ha continuat la mateixa trajectòria al llarg de la seva vida octogenària, en indrets diversos...

Llibre sobre mossèn Llorenç Tous (2): algunes observacions prèvies

  • - Tot el llibre està publicat íntegrament en català. En determinats moments, emperò, s'hi fa present l'ús d'expressions en llatí (Sant Agustí, Col·legi espanyol de Roma, Bernat Julià, Joan XXIII, Moviment bíblic, Toni Sancho, sant Tomàs, Aristòtil, etc.) o també en castellà (S. Pániker, Miguel de Unamuno, J. Mª. Pemán, Stevenson, Don Quijote, bisbe Planas, Luís Alonso Schökel, Andreu Caimari, cap de Policia, Camilo José Cela, Éxodo, Joaquín Mejuto, Marroquí, Funcionari, Ricardo García Villoslada, Ramon Tamames, etc.) o en italià (Constantino Ruggeri, Marco Ferrazza, P. Constantino), o en francès (Marroquí, etc.) ) i fins i tot en anglès (George Steiner, etc.) o alemany (Johannes Brahms, etc.).

  • Se n'hi fan alguns esments o se n'hi posen algunes cites amb aquests altres idiomes que, al meu modest mode de veure, contribueixen positivament a enriquir el text original català.

  • - M'adon que es tracta d'un capellà mallorquí poliglota que, a més del català com a llengua mare, també coneix i estudia a fons el castellà. Ja de ben petit estudia, aprèn i practica el francès. Al Seminari estudia a fons el llatí, el grec clàssic i l'hebreu bíblic. A Roma aprèn i domina l'italià, estudia l'àrab i l'ungarític. Acudeix a Alemanya on es familiaritza amb l'alemany, i no té problemes a l'hora de comunicar-se en anglès.

  • - Cada capítol del llibre, originalment escrit i redactat en català de Mallorca, s'inicia amb una intervenció breu, seva o meva, introductòria del que s'hi diu, pensa o sent en Llorenç sobre el gruix de la temàtica a tractar. Les retxes en negreta, en aquest cas, no fan més que remarcar-ne fons i contengut.

    El capítol sempre acaba amb una segona part que recull una sèrie de preguntes que li formul jo -també en negreta-, a partir d'allò que ell ha anat dient i que m'afany a aconseguir que hi quedi més ben esbrinat amb les seves respostes, una mica més extenses i aclaridores.

  • - La indicació inicial de cada capítol i subsecció corresponent no solament conté la denominació que hi pertoca, sinó que també s'hi adjunta la datació en anys i el nombre d'aportacions que s'hi donen tot seguit. De manera que, abans d'entrar a llegir-lo, ja poden fer-se una idea de l'extensió que suposadament tendran les respostes.

    Llibre sobre mossèn Llorenç Tous (3): algunes impressions personals meves

    M'admira aquest infant gabellí, àvid de saber, amb ganes de llegir i d'estudiar llatí i francès, que vol aprendre solfa, que passa gust de cantar a l'església parroquial de Capdepera i que, a la seva manera, se sent amic del Bon Jesús.

    M'arriben endins les impressions que li provoca el fet d'haver ingressat al Seminari diocesà, d'haver-s'hi passat els dotze anys de la carrera eclesiàstica, atent a les indicacions de professors, superiors i directors espirituals, incrementant-hi la seva amistat personal amb Jesús i el seu evangeli.

    Em deixen bocabadat les indicacions que fa en relació amb la seva anada a Roma, quan es matricula per fer cursos de Teologia i Bíblia, tant a la Universitat Gregoriana com a l'Institut Bíblic: com si se li esborràs «tot o quasi tot el que havia estudiat a Palma» i descobrís una relació nova amb Jesús.

    Em sorprenen certs detalls que s'hi esmenten relacionats amb la seva condició de canonge lectoral de la Seu Catedral de Mallorca, com és ara que estigui dispensat d'assistir al cor els dies feiners, un privilegi que el Codi de Dret Canònic li atorga, al qual no renuncia mai, i que li dóna dret a participar en les «distribucions»... Tot allò que l'envolta, així i tot, el referma en la seva amistat amb Jesús.

    Em meravellen les aportacions sucoses que fa en Llorenç sobre el patrimoni històric i artístic de la Seu, amb unes observacions acurades i precises sobre el paper reformador que hi exerceixen intervencions diverses, com poden ser les del bisbe Campins, Antoni Gaudí, Miquel Barceló i altres artistes del seu temps de canonge, com Juan Bautista Castro, Constantino Ruggeri, Janos Hajnal, Pere Cànova i Aparicio, Nils Burwits, etc.

    També consider molt valuosa l'aportació que hi fa sobre la immensa tasca desplegada a Mallorca durant uns quants anys pel que s'anomena Moviment Bíblic, dirigit i orientat per ell, amb la col·laboració de nombrosos capellans i seglars, homes i dones abocats a l'estudi i vivència de la Bíblia. Una etapa àlgida en el seu procés personal d'amistat amb Jesús i seguidors del natzarè.

    Sorprèn, admira i deixa sense paraula el fet de veure que tot un senyor canonge de la Seu Catedral de Mallorca pren la decisió ferma d'anar-se'n a viure, amb sa mare, a una de les casetes més modestes del «barri més pobre de Palma», com és considerat aleshores el barri del Jonquet. S'hi dedica intensament durant dècades, des d'àmbits diversos. Fent-se pobre amb els més pobres, com Jesús.

    Per si no bastava aquesta opció preferent pel sector urbà més pobre de Ciutat, Llorenç Tous s'endinsa en el món complex de la marginació més profunda i entra a treballar a la presó de Palma, on descobreix i tracta aquell submón tan proveït de dolor i de soledat. 

    M'arriba molt endins tot quant diu a les 9 pàgines de l'escrit redactat en castellà amb el títol «El Dios de la cárcel», on descriu allò que hi descobreix i reflexiona profundament sobre les condicions en què es troben els presos i la inutilitat d'un sistema penitenciari en vistes a eradicar la delinqüència i a rehabilitar les persones. Mira d'administrar-hi el vuitè sagrament, el servei als més marginats. Com diu Jesús: "estic pres i veniu a veure'm!"

    Em recorda l'expressió emprada per l'escriptor peruà José María Arguedas: "El Dios de los señores no es igual!"

    Aquest servei sagramental no s'atura aquí, sinó que s'estén també a la joventut aperduada que no sap què fer ni a què dedicar-se i malviu pels carrers de Ciutat. El Grup d'Educadors de Carrer i Treball amb Menors (GREC) que es constitueix a Palma porta la signatura llorencina, al costat de la resta de membres fundadors. I continua mirant de seguir de més a prop aquell Jesús que entona "deixau que els infants se m'acostin".

    Un altre dels àmbits que consider que en porta l'empremta característica és la iniciativa solidària que inicia al Jonquet amb presos malalts de sida terminals, quan a Mallorca no se'n coneix cap altra, tret del Patriarca... i s'està gestant la creació del Projecte Home per a gent drogoaddicta. Neix així la iniciativa solidària denominada Siloé, mirant de fer el mateix que Jesús quan es dedica a "cura rmalalts de tota casta" procurant-los la millor qualitat de vida possible.

    I encara més. S'apunta a fer suport a la iniciativa engegada per Paco Sans que porta el nom de Zaqueu. Com a vicepresident de l'entitat, hi proposa un projecte de servei ample als marginats més profunds de Mallorca. La junta li rebutja la proposta, i ell reconeix que, a la vista del que ha passat després, esdevé un encert que li l'hagin rebutjat...

    Per fer i dur a terme tanta i tan diversa activitat solidària, té la gran sort de poder comptar amb l'ajuda econòmica que li fan arribar persones i institucions, per damunt les quals en sobresurt una que mereix capítol a part en aquest llibre. No solament per la gran quantitat d'aportacions realitzades, sinó també per la diversitat enorme de les destinacions i causes ateses arreu del món.

    Em fa la impressió que, amb la publicació d'aquest llibre, Llorenç Tous manté dins el cap i dins el cor dos objectius molt clars. 

    Primer. Ho expressa molt clarament a les darreres pàgines: torça el coll a publicar aquest llibre perquè vol escampar-hi i difondre-hi la vivència de Jesús ressuscitat. Vol parlar de la resurrecció perquè creu que és una dimensió que s'ha de salvar dins l'Església. Fins al punt que  s'atreveix a afirmar-hi: «Si no salvam aquesta dimensió, l'Església no serà la de Jesús. Així de clar... Serà una cosa molt important, però jo no hi vull pertànyer, no m'interessa.»

    I segon. Em sembla que té moltes ganes de retre homenatge públic a tantíssimes persones que considera que l'han ajudat a viure i a ser qui ha arribat a ser suara mateix: membres de la seva família més apropats, companys d'estudis, condeixebles, alumnes, professors... Amb noms i llinatges, n'hi surten anomenats moltíssims, tant homes com dones. A centenars.

    Llibre sobre mossèn Llorenç Tous (4): el seu pròleg i la meva introducció

    El pròleg de Llorenç Tous. 

    L'inicia amb una cita de S. Pániker (2017), «Adiós a casi todo». Continua esmentant el llibre de l'Eclesiastés, quan parla sobre la feina d'escriure llibres (12,12). L'arrodoneix reflexionant sobre els efectes dels records i la memòria a una certa edat. 

    Cal tenir present que mossèn Llorenç Tous s'enfronta amb la publicació d'aquest llibre quan compta amb 86 anys d'edat, viscuts molt intensament com a «creient que alimenta la seva fe així com pot, amb l'ajuda de Déu»... 

    Recorda que esdevé la segona vegada que intenta parlar públicament de si mateix en un escrit global: anys enrere, seguint les preguntes que li fa el bon amic Joan Pla, en diàlegs que tanca en pau i clau, se'ls reserva només davant Déu... Suara mateix hi accedeix, davant la insistència del seu bon amic i parent Lleonard Muntaner, i la col·laboració meva.

    M'afalaga moltíssim quan manifesta que ens «uneix el ministeri sacerdotal de servir els germans més pobres»! 

    Gràcies, bon amic Llorenç. Jo no podria trobar una descripció millor d'allò que m'afany a ser i a fer, ininterrompudament, tot i que de maneres diverses, des d'aquell 16 de juny de 1968 en què rep la imposició de mans del bisbe Rafael Álvarez Lara.

    Com a bon biblista, mossèn Llorenç Tous acaba el pròleg amb paraules del profeta Isaïes, 64,7, que el porten a estar disposat a pagar el preu corresponent que li pugui arribar, per una publicació com aquesta, signada a Ceinos de Campos (Valladolid), on resideix des que va morir sa mare l'any 2007...

    La presentació d'un diàleg profitós, molt enriquidor

    Bon amic d'en Llorenç Tous des de fa dècades, no puc amagar la meva gran il·lusió, fins i tot prèviament al treball de recopilació de dades, quan se'm presenta l'oportunitat d'elaborar-n'hi aquest llibre. 

    Per molts i molt diversos motius, m'interessa aprofundir en l'interior d'una persona tan valuosa per a mi, com és ara el meu antic professor de Sagrada Escriptura, el meu veí de Palma, el meu amic present en moments molt dolorosos per a mi...

    També sent moltes ganes de conèixer més, i de fer conèixer una mica millor, aquell infant gabellí que entra al Seminari de Palma, fa estudis universitaris a Roma i Jerusalem, esdevé professor de Sagrada Escriptura, és nomenat canonge de la Seu Catedral de Mallorca, es converteix en animador del Moviment bíblic, rep el nomenament de vicari de la parròquia de la Immaculada, sant Magí, on treballa intensament al barri del Jonquet, es dedica als presos i reclosos al centre penitenciari de Palma, etc.

    Per damunt tot, això darrer és el que més m'importa i m'hi engresca: la tasca enorme que desplega  mossèn Llorenç Tous com a animador i activista social al barri del Jonquet, a la presó de Palma, al GREC, a Siloè, a Zaqueu... amb unes iniciatives tan singulars com úniques dins l'àmbit de la dedicació plena als sectors més marginats de la nostra societat mallorquina. Sense deixar de tenir sempre present la seva condició oficialment jeràrquica de canonge lectoral de la Seu Catedral de Mallorca!

    El llibre es distribueix en onze capítols que es despleguen al llarg de dues-centes seixanta quatre pàgines. Més o manco cronològicament van parant esment a la seva infància gabellina, la seva època d'estudiant, el seu retorn a Mallorca, la seva estada al barri del Jonquet, la seva feina a la presó de Palma, la seva empenta dins el Grup d'Educadors de Carrer, la seva dedicació a Siloè-Sida i a Zaqueu, les seves fonts d'ajuda rebuda, les seves impressions des de terres de Castella i una darrera tongada de preguntes que li faig.

    Tant de bo que pugui transmetre a tots els lectors que s'hi atansin el goig i el gust que jo he passat en recollir-ne les dades directament, de la boca de mossèn Llorenç Tous, assegut a la butaca d'una de les sales de la residència sacerdotal de sant Pere i Sant Bernat, ben a prop de la Seu Catedral de Mallorca, una setmana del mes de juliol de l'any 2017.

    Llibre sobre mossèn LLorenç Tous (i 5): persones esmentades

    Al llarg de les converses mantengudes durant l'estiu de 2017 a la residència sacerdotal Sant Pere i Sant Bernat a Palma, que serveixen de base per a l'elaboració d'aquest llibre sobre mossèn Llorenç Tous, van apareixent noms i llinatges de persones amb les quals el canonge gabellí ha anat tractant al llarg de la seva vida.

    No hi són totes, certament, però sí les que són anomenades més sovint o amb més intensitat. Sobresurten, com és lògic els noms i llinatges de capellans (72), de professors (33), de canonges (29), de religiosos (28) i religioses (16), de polítics (25), de bisbes (24), de col·laboradores (17) i col·laboradors (24), d'emparentats (13), de condeixebles (11)...

    Segueixen a continuació, encara que amb no tanta freqüència, noms i llinatges de cursillistes, arquitectes, escriptors, periodistes, papes, administratius, directors de presons, metges, reis, teòlegs, educadors, manobres, missers, banquers, cardenals, diplomàtics, empresaris, jutges, missioneres i missioners, notaris, agents de viatges, assistents socials, catequistes, cineastes, comptables, diaques, directors de museus, dirigents veïnals, editors, enginyers, músics, poetes, seminaristes...

    Vet ací un breu resum indicatiu de persones esmentades al llibre sobre mossèn Llorenç Tous, seguint l'ordre alfabètic del primer llinatge:

    Jaime Abrisqueta, diplomàtic
    Francisco Adrover, capellà
    Ramon Aguiló, polític
    Sant Agustí, teòleg
    Mercedes Alabern, col·laborador
    Àngela Albertí, religiosa
    Antonio Albertí, col·laborador
    Magdalena Albertí, col·laboradora
    Antoni Maria Alcover Sureda, canonge
    Miquel Alcover, canonge
    Jaume Alemany Pascual, capellà
    Miquel Alenyà Fuster, condeixeble
    Vicenç Alminyana, religiós
    Gabriel Alomar, arquitecte
    Miquel Alomar
    Maite Alonso, col·laboradora
    Zoltan Alszeghy, professor
    C. Altemps, cardenal
    Rafael Álvarez Lara, bisbe
    Jaume Alzina, capellà
    Llorenç Alzina, canonge
    Biel Amengual Coll, canonge
    Coloma Amengual Coll, col·laboradora
    Francisca Amengual Coll, col·laboradora
    Maria Amor, religiosa
    Pedro Amorós Bestard, capellà professor
    Pedro Amorós Esteva, capellà convictori
    María Pura Andrés, religiosa
    Miquel Anglada, condeixeble
    Francesc Antich, polític
    Emili Aranyó, col·laborador
    Sebastià Arrom, canonge
    Pedro Arrupe Gondra, religiós
    V. Artigues, capellà

    Lluís Ballester Brage, professor
    Gabriel Barceló, agent de viatges
    Maria Barceló, religiosa
    Miquel Barceló Artigues, artista escultor
    P. Barceló, religiós
    Pere Barceló, jutge
    Javier Barés Marticorena
    Francesc Batle, capellà
    Jaume Batle, capellà
    Antoni Bauzá, religiós
    Manuel Bauzà, capellà
    Josep Bauzá, periodista
    P. Bea, professor
    Benet XVI, papa
    Bartomeu Bennàssar Vicens, capellà
    Damià Bennàssar, col·laborador
    Pierre Benoit, professor
    Silvio Berlusconi, polític
    Antonio Bermúdez, col·laborador
    Bernat Bestard, metge
    P. Bocaccio, professor
    P. Boix, religiós
    Antonio Boj', cursillista
    Jaume Bonet, capellà
    Vicente Bonet, religiós
    Carmel Bonnín, capellà
    Eduard Bonnín, cursillista
    Ferran Bonnín, capellà
    Francesc Bonnín, capellà condeixeble
    Miquel Bonnín, capellà
    Pedro Bonnín, capellà
    Maria Bosch, col·laboradora
    Pilar Bosch, religiosa
    Rosa Bueno, dirigent veïnal
    Miquel Àngel Buonarotti, artista
    Nils Burwits, artista

    Andreu Caimari, canonge
    Mateu Campins, tresorer
    Pere Joan Campins Barceló, bisbe
    Pere Cànoves i Aparicio, artista
    Biel «Cànoves», manobre pedrera
    Mateu Canyelles, col·laborador
    Sebastiá Caparrós, col·laborador primer a siloé
    Joan Capó, capellà
    Miquel Àngel Carbonell, diaca
    Julián Casado, condeixeble
    Pilar Casasnovas, col·laboradora
    Pablo Castaño, religiós
    Pep Lluís Castelló, monitor
    Juan Bautista Castro, artista
    Pedro Català, secretari
    Tomeu Català, capellà
    Camilo J. Cela, escriptor
    Maria Cencillo, Vda. de March
    Rafael Cifre Tugores
    Catalina Cirer, política
    Pep Cirer, col·laborador
    Baltasar Coll Tomàs, canonge
    Margalida Coll Díaz
    Lina Coll López-Pinto, col·laboradora
    Vicente Collado, condeixeble
    Guillem Colom, poeta
    P. Miquel Colom, religiós
    Toni Colomar Marí, capellà
    Giuseppe Colombo, empresari
    Lina Company, col·laboradora
    Catalina Cunill, presidenta Zaqueu

    P. Dahood, professor
    Joan Dalmau, capellà
    P. de Vaux, professor
    Carmen Delgado, nora de Joan March
    Sagrari Delgado, religiosa
    Juan Fernando Díaz, director presó
    Antonio Díaz Santos, col·laborador
    Antonio Duato, condeixeble

    Eki Tai Ahn, músic
    Ranón Echarren Istúriz, condeixeble
    Roger Echegaray, cardenal
    Elies, bisbe
    Jesús Enciso Viana, bisbe
    Rosa Estaràs Ferragut, política
    Guillem Estarellas, cursillista
    Pep Estelrich Costa, capellà
    Antoni Esteva, capellà
    Paco Esteva, professor

    Joan Fageda, polític
    Joana Far, col·laboradora
    P. Fermín, religiós
    Juan Fernando Díaz, director de presó
    Andreu Fernández, professor
    Carme Fernández, religiosa
    Isabel des Forn
    Antoni Ferragut, arquitecte
    Marco Ferrazza, director museu
    Antoni Ferrer Oliver, capellà
    Miquel Ferrer, cursillista
    Gabriel Ferriol, capellà
    Yolanda Fierro Eleta, padrina sagrari
    Guillem Fiol Colom, canonge
    Pere Fiol Tornila, capellà
    Bartomeu Flaquer Pastor «Busquer», amic
    P. Flic, professor
    Jaime Flores, bisbe
    Joan Font, capellà
    Raimundo Fortuny Marquès, notari
    Tomàs Fortuny, arquitecte
    Francesc, papa
    Carmen Fuertes Sala
    Gabriel Fuster, capellà

    Antoni de Galiana, bisbe
    Mercè Gambús, professora
    Toni Garau, capellà
    José Antonio García Monje, religiós
    Carmen García Pastor, religiosa
    Mar García Rullan, assistent social
    Ricardo García Villoslada, religiós
    Sebastià Garcías Palou, canonge
    Llorenç Garí, religiós
    Carlos Gastalver, cursillista
    Marià Gastalver, capellà
    Antoni Gaudí i Cornet, arquitecte
    Sebastià Gayà, canonge
    Bartomeu Genestra,
    Sebastià Gibert Martorell
    Gabriel Gili, capellà
    Juan Gimeno, col·laborador
    Edmond Gitangar, bisbe
    Bartomeu Gomila Vallespir, canonge
    Miquel Gomila
    Manuel González, bisbe
    Antonio González Lamadrid, rector
    Felipe González Márquez, polític
    Felipe González Morey, educador
    Eberhart Grosske, polític
    Joana Gual, política
    Vicente Guasch, col·laborador

    Roger Haight, teòleg
    Janos Giovanni Hajnal, artista
    P. Healy, professor
    Juan Hervás, bisbe
    Gabriel Hèvia, director banc
    Alfred Hitchcock, cineasta
    Adolf Hitler, polític

    Jaume I, rei
    Jaume II, rei
    Jaume III, rei
    Bartomeu Jaume Muntaner, canonge
    Fra Jaume, religiós
    Sant Joan de la Creu, místic
    Joan Pau II, papa
    Joan XXIII, papa
    Jacinto Jodar, cursillista
    Eduardo Jordà, metge
    Catalina Juan, col·laboradora
    Josep Mª. Jujol, arquitecte
    Bernat Julià, canonge
    Cassià Just, abat

    P. Köbert, professor
    Hans Küng, teòleg

    Lleó XIII, papa
    Lluís Ladària, bisbe
    Pere Llabrés Martorell, canonge
    Miquel Àngel Llauger, enginyer
    Joan Llop, col·laborador
    Gabriel Lliteres, capellà
    Llorenç Lliteres, capellà
    Melcion Llull, capellà
    Maria Llull Jaume, religiosa
    P. Lonergan, professor
    Francisco O. De la Lorena, canonge
    Martí Luter, reformador
    Stanislas Lyonnet, professor

    Macari, bisbe
    José Macías Molina, metge
    Magdalena des Jonquet, netejadora
    Joan March Ordinas, banquer
    Juanito March Cencillo, padrí sagrari
    Bartomeu March Servera, fill de Joan March
    Leonor March, filla de Bartomeu M.S.
    Antoni Marimon, capellà
    José Luís Marqués, col·laborador
    José Luís Martín Descalzo, condeixeble
    Ramón Martínez Prada, pare de drogoaddicte
    Antoni Martorell, religiós
    Joan Mas, capellà
    Francisca Mas Busquets, advocada
    Pere Mascaró Munar, capellà
    Antoni Massanet, oncle
    Joan Massanet, polític
    Catalina Massanet Garau «Climentona», catequista
    Catalina Massanet, tia
    Elionor Massanet «Saletes», sa mare
    Pere Antoni Massanet, oncle
    Nancy Matamoros Álvarez, col·laboradora
    Domingo Mateu Conti, capellà
    P. Max Zerwick, professor
    Carme Mayol, tresorera
    Paco Mengod, col·laborador
    Joaquín Mejuto, director presó
    Rafael Mendoza, notari
    Jaume Mercant «Enrique», pintor
    Caterina Merino Ferriol
    Sebastià Mesquida Sureda, capellà
    Benjamín Millán, ex religiós
    Sebastià Miralles, capellà
    Joan Miró, artista
    Amelia Moreno, missionera
    Benjamín Millán
    Alfred Miralles, capellà
    Josep Miralles Sbert, bisbe
    Eugenio Mirandola, italià
    Benvinguda Moll, amiga
    Joan Moll, metge
    Salvador Moll, polític
    Miquel Moll «Talaia», mestre
    Miquel Moncadas Noguera, bisbe
    Lluís Mª Moncunill Cirac, condeixeble
    Bartomeu Mora, capellà
    Jaume Morell, administrador
    Baltasar Morey
    Bru Morey, canonge
    Feliu Morey Amengual, capellà
    Antoni Morey, capellà
    Gaspar Munar, religiós
    Guillem Muntaner, capellà
    Lleonard Muntaner, editor
    Jesús Murgui, bisbe

    Tomeu Nicolau, religiós
    Bartomeu Nigorra, capellà
    Josep Noguera, capellà

    Jaume Obrador Soler, polític
    Antoni Oliver, religiós
    Gabriel Oliver, polític
    Pau Oliver Ferrer, capellà
    Sebastià Oliver, capellà
    Pep Ollers, canonge
    Opili, bisbe
    P. Orbe, professor
    Pere Orpí Ferrer, capellà
    Vicenç Orvay, capellà

    José Antonio Pagola, professor
    Francisca Palmer, col·laboradora
    Nadal Palmer, capellà
    Modesto Palomar, condeixeble
    Salvador Pàniker, escriptor
    Miquel Parets Serra, missioner
    Bartomeu Pascual, bisbe
    Miquel Pascual, polític
    Pau VI, papa
    Francesc Payeras, canonge
    Guillem Payeras Bujosa, canonge
    Joan Pellicer, seminarista
    José Mª Pemán, escriptor
    Gabriel Pérez Alcina, capellà
    Llorenç Pérez Martínez, capellà
    Antoni Pérez Ramos, canonge
    Mª Isabel Picó Payeras
    Antoni Picornell, capellà
    L. Pirot / A. Clamer, biblistes
    Joan Pla, periodista
    Francesc Planas, bisbe
    Rafael Pomar Miró
    Jaume Pons, capellà
    Maria Pons, religiosa
    Toni Pons, ecologista
    Carles Portalo Prada, advocat
    José Portalo, col·laborador
    P. de la Potterie, professor
    Manoli Prada, col·laboradora
    Ángel Prades, col·laborador
    Sebastià Prim, cursillista
    Jaume Puigserver, religiós

    Juan Quetglas, professor
    Pep Quint Zaforteza, empresari

    Guillem Ramis Moneny, capellà
    Pedro Rebassa, director presó
    Pere Rebassa, canonge
    Aleix Reynés Corbella, arquitecte
    Bartomeu Reynés
    Ignasi Ribas, polític
    Miquel Ribas, col·laborador
    Gori Riera, comptable
    Sebastià Riera, col·laborador
    Sebastià Riera, professor
    Carlos Ripoll Martínez de Bedoya, polític
    Antoni Riutort, capellà
    Joana Roca, arquitecta
    Javier Rodrigo de Santos, polític
    Santiago Rodríguez Miranda, polític
    Antònia Roig, religiosa
    Òscar Romero, bisbe
    Pep Rosell, professor
    Gabriel Rosiñol Verd, capellà
    Martí Rotger, col·laborador
    Mateu Rotger, canonge
    Maria Rubí, col·laboradora
    Ventura Rubí, cursillista
    Constantino Ruggeri Adro, artista

    Pep Sacanell Garí, canonge
    Francisca Sagrera, religiosa
    Emili Sagristà, professor
    Antoni Salas, religiós
    Lupe Salas, col·laboradora
    Xavier Salinas, bisbe
    Maria Salleras, religiosa
    Aina Salom, política
    Margalida Salom, religiosa
    S. Sampol, professor
    Ramón Sánchez de León, religiós
    Antoni Sancho Nebot, canonge
    Diego Sans, col·laborador
    José Sans, col·laborador
    Paco Sans, fundador Zaqueu
    N. Santaclara, capellà
    Jaume Santandreu, capellà
    Fina Santiago, política
    Daniel de Santos, religiós
    Dionís Sastre Alonso, canonge
    Llorenç Sastre, capellà
    Luís Alonso Schökel, professor
    Gabriel Seguí, religiós
    Xisco Seguí, periodista
    Alejandro Segura Camacho, educador
    Agustí Serra, capellà
    Elionor Servera, esposa de Joan March
    Francisca Servera, cunyada de Joan March
    Joan Servera, capellà
    José M. Sevilla
    Juanma Simó, col·laborador
    Antonio Simón López, condeixeble
    Miquel Siquier, capellà
    Bartomeu Sitjar, misser
    Sofia de Grècia i Dinamarca, reina
    Joan Soler, capellà
    Georg Steiner, autobiògraf
    Otger Steggink, religiós
    G. Stevenson (escriptor)
    Francesc Suárez Yúfera, canonge
    Marisa Suau, periodista
    P. Suau, religiós
    Teodor Suau Puig, canonge
    Pere Sureda Rosselló, capellà

    Sebastià Taltavull Anglada, bisbe
    Ramon Tamames, polític
    Santa Teresa d'Àvila, mística
    Santa Teresa de Calcuta, missionera
    Joan Terrassa, col·laborador
    Joan Maria Thomàs, capellà
    Antoni Maria Thomàs, periodista
    Ramon Torrella, bisbe
    Francisco Martín Torres Gamez
    Bartomeu Torres Gost, canonge
    Andrés Torres Queiruga, teòleg
    Bartomeu Tous «Col·lecte», son pare
    Llorenç Tous Morey, cosí
    Francesc Triay, polític
    P. Tromp, professor

    Bonaventura Ubach i Medir, monjo
    Teodor Úbeda Gramage, bisbe
    Miguel de Unamuno, escriptor
    Unneric, rei

    P. Vaccari, professor
    Antoni Vadell, bisbe
    P. Vanhoye, professor
    Bartomeu Vaquer, canonge
    Damià Vidal, capellà
    P. Vignon, professor
    Vicente Vilar, rector
    Vicente Vilar, polític
    Dolores Villalonga, col·laboradora
    P. Vogt, professor

    Pere Xamena Fiol, capellà
    Joan XXIII, papa

    A. Yuste

    Juan de Zabala, professor
    Pep Zaforteza Calvet, jutge
    Eduardo Zurro, condeixeble

    Resumidament i en esquema, se'n poden veure les dades "a majoribus", com deien al Seminari, és a dir, de major a menor:


    Capellans 72
    Professors 33
    Canonges 29
    Religiosos 28
    Polítics 25
    Bisbes 24
    Col·laboradors 24
    Sense referència 17
    Col·laboradores 17
    Religioses 16
    Emparentats 13
    Condeixebles 11
    Artistes 9
    Cursillistes 8
    Arquitectes 7
    Escriptors 7
    Periodistes 7
    Papes 6
    Administratius 5
    Directors de presons 4
    Metges 4
    Reis 4
    Teòlegs 4
    Educadors 3
    Manobres 3
    Missers 3
    Banquers 2
    Cardenals 2
    Diplomàtics 2
    Empresaris 2
    Jutges 2
    Missioners 2
    Notaris 2
    Agents de viatges 1
    Assistents socials 1
    Catequistes 1
    Cineastes 1
    Comptables 1
    Diaques 1
    Directors de museus 1
    Dirigents veïnals 1
    Editors 1
    Enginyers 1
    Missioneres 1
    Missioners 1
    Músics 1
    Poetes 1
    Seminaristes 1

    Comentaris