Darrer Vermut del Primer Dissabte a Marginàlia

Dissabte, 6 de novembre de 2021, faig comptes d’assistir al DARRER VERMUT DEL PRIMER DISSABTE A MARGINÀLIA.

Fa més de dos anys, el 5 d’octubre de 2019, fent part del grup musical d’Amics del Seminari, «Els Caminants», vàrem inaugurar el Primer “Vermut del primer dissabte”

Com expressa molt bé el Síndic Major de Can Gazà, Jaume Santandreu, es tractava d’una iniciativa nova, que pretenia obrir de bat a bat el Taller de Marginàlia i, al mateix temps, institucionalitzar una jornada perquè tots els amics de la causa es poguessin veure i compartir escalf, il·lusions i coratge.

Les cerimònies foren simples i agradoses. Celebràrem la litúrgia de la paraula en forma de concert, recital, declamació, conferència, ballada, escenificació… No hi hagué art que no trobàs sopluig  a Marginàlia. Tot seguit férem l’eucaristia amb vermut, vi i pa amb sobrassada de Can Gazà.

Encetàrem aquelles trobades setmanals “Els caminants”, un grup musical nascut de l’Associació Amics del Seminari, amb aquestes quatre cançons. el 2 d'octubre de 2019, convidats per Jaume Santandreu.

Ara, transcorreguts més de dos anys, faig comptes d’assistir-hi, a l’edició especial que té lloc DISSABTE, 6 DE NOVEMBRE DE 2021, a les 11 hores. Es tracta, en aquesta ocasió de la sessió del Darrer Vermut del Primer Dissabte a Marginàlia.

Abans de tancar definitivament el Taller el proper 30 de novembre, volen cloure els “Vermuts del Primer dissabte“, un dels programes que hi han duit a terme molt satisfactòriament i que va ser interromput per la pandèmia de la COVID.

Vol esser un acte d’agraïment i de recordança, amb una mesa de diàleg presidida per una representació de les persones que s’hi han fet presents, acompanyant-los, durant els darrers sis anys:

ADRIÀ MIRÓ, germà de fatigues i coratges des de la Casa Llarga.

ANA GROIXART, generosa enamorada de Marginàlia.

VENTURA VAQUER, presidenta d’Horizonte, l’entitat protectora de Can Gazà.

JAUME SANTANDREU.

Hi fan un brindis amb vermut i tast de les delicadeses de Can Gazà i dels seus col·laboradors.

Reten homenatge a les dues àvies de Marginàlia, les germanes Jodar, de 91 i 96 anys, que hi han acudit cada setmana. En agraïment a la seva simpatia i constància, els lliuren la capella de santa Tereseta protectora de Marginàlia durant tot aquest temps.

Hi ha pellucada de les darreres gangues. Al llarg de tot l’encontre, posen messions per la utopia: cadascú escull els objectes del seu gust i deixa en secret l’ajuda que li dicti la seva solidaritat.

La presència de la gent que hi acudeixi amorosirà el dol pel tancament dels Tallers. 

S’hi atendran els protocols actuals per a la prevenció de la covid-19.

Taller Marginàlia, carrer d’Asival 4, Polígon Can Valero – Palma.

“La dignitat del marginat exigeix que quan se segui a taula pugui dir: aquest plat de calent no me’l regalen; me l’he guanyat”. 

Comentaris